Artistes en residència, tardor 2021

 

FRANCESCA CAROL ROLLA, (Venècia, 1986) és curadora, escriptora i doctora en arts escèniques i visuals a l’Escola de Doctorat en Humanitats de la Universitat d’Estrasburg (FR) amb la tesi «Letters to a Radical Performance Curator». Alineant la pràctica curatorial amb una manera de recerca performatiu, i amb l’objectiu de renovar les bases de la interacció a partir de nous termes d’intercanvi, explora nous enfocaments contemporanis de creació i reflexió artística. Allí on el significat i el valor d’una coautoria responsable i independent, embolica a artistes i curadors en els processos co-creatius. Francesca ha treballat i col·laborat amb artistes com Bill Viola, Alejandro Jodorowski, Marilyn Arsem, Predicción Sol, VestAndPage, Marcel Antídez Roca, Antonio Manuel, Guillermo Gómez-Peña i ORLAN entre altres. Des de 2014, és curadora associada de la Venice International Performance Art Week, i coordinadora del Educational Learning Program realitzat en col·laboració amb Live Arts Cultures i altres organitzacions internacionals associades. Des de 2017, és membre honoraria de l’Escalfa Nostra i a partir de 2019, integra el consell de LOÏE. Revista com a directora de la secció «Arxiu de performance», amb un gran interès a explorar el camí entre la recerca en curaduría i l’escriptura de performance.

El treball de PREACH R SUN es una combinació d’activisme de protesta i crítica social (descrit com Fugitivisme i Conjuració) incorpora i fusiona l’art i l’activisme com a mitjà per a investigar i interrogar la naturalesa i els límits de la llibertat, al mateix temps que planteja un desafiament directe als sistemes d’opressió i injustícia. Sun ho aconsegueix mitjançant l’aplicació de tàctiques de protesta no convencionals orientades a la concepció i el foment de l’acció revolucionària. I a través del que a ell li agrada dir un enfocament interdisciplinari de «ANY MEANS NECESSARY», que inclou elements de representació teatral multimèdia i experimental (extemporània), experiments socials específics i altres pràctiques artístiques visuals, com l’assemblatge i el collage digital.

 

 

El Projecte Libertation en 2020 Preach R Sun i Francesca Carol Rolla van concebre el projecte cultural #FREEDOM THE NEW HUMAN MENIFESTO, com el matrimoni entre ONE-MAN i COLLECTIVE SIGNATURES. La primera edició del projecte ha estat considerada essencial en l’època de la pandèmia i pel govern americà i espanyol pels seus valors soci-humanitaris i culturals a través de l’art i la cultura. Sun ha estat convidat amb freqüència a actuar en projectes artístics, festivals i esdeveniments artístics nacionals i internacionals.

 

PROJECTE EN RESIDÈNCIA:

#FREEDOM THE NEw HUMAN MANIFESTO

En la seva segona edició i a través dels mitjans de la performativitat i la criticitat, l’edició de Sabadell del projecte #FREEDOM THE NEW HUMAN MANIFESTO a L’Estruch Fàbrica de Cració, continua explorant la urgència de conscienciar sobre els problemes de discriminació i opressió que viuen els individus en el context contemporani. Mirant a la política actual, el coronavirus ha exposat sens dubte l’emergència viral d’una altra pandèmia urgent: la crisi de la humanitat. En una societat immunitzada pel capitalisme global, les injustícies racials, les disparitats de classe, les desigualtats de gènere, les atrocitats mediambientals, la discriminació sexual -en els nivells de l’estructura social, el significat i el discurs, així com en el nivell de la psicologia individual-, aquestes qüestions semblen no haver estat prou afrontades dins i fora de la comunitat artística, encara que afectin profundament la reflexió, la producció i la distribució de l’art.

Comprendre el potencial de la performativitat tant en l’activisme artístic com en el curatorial implica preveure, introduir i activar en l’imaginari humà i en l’experiència encarnada diferents modalitats d’estar junts, en la diversitat i en la proximitat. L’objectiu principal de #FREEDOM THE NEW HUMAN MANIFESTO és, per tant, aprofundir en la comprensió d’aquestes candents urgències individuals i col·lectives. Es tracta de sembrar la llavor d’una nova humanitat en la consciència, potenciant la veu crítica i l’agència creativa de cadascun. El títol, que fa referència a la llibertat i a un nou manifest humà, crida l’atenció sobre la seva verdadera humanitat, i sobre les accions col·lectives per a desplegar i dur a terme les tensions que teixeixen la praxi artística i curatorial en advocar per la justícia social i racial.