Programa d’accions que explora el present de la música d’acció a Ibèria
Divendres, 25 de setembre de 2020.
SUITE IBÈRICA a l’Estruch és la jornada d’apertura del projecte ARTefACTe que inicia un cicle sota el títol MúSICA D’ACCIÓ?, en el que reivindica a partir d’intervencions sonores l’art d’acció, una pràctica artística que va sorgir a principis dels anys seixanta.
Impulsat per Nieves Correa i Joan Casellas, amb la col.laboració de Club9 i Trànsit Projectes, ARTefACTe que és un projecte que pretén recuperar l’art d’acció i que gira especialment al voltant de la música d’acció, compta amb una xarxa de cooperació i participació formada pels museus, centres d’art i espais de producció més importants de les arts visuals al nostre país; MNAC-MUSEU NACIONAL D’ART DE CATALUNYA, MACBA- MUSEU D’ART CONTEMPORANI DE BARCELONA, VIRREINA –CENTRE DE LA IMATGE, LA ESCOCESA, BOMBON PROJECTS, HOMESESSION i MATÈRIC.
A SUITE IBÈRICA – música d’acció a la península avui, Nauestruch convida les artistes Nieves Correa, Isabel Corullón, Dr. Tuna i Rubén Barrosa per parlar de la seva pràctica i submergir-nos en accions sonores. La jornada també inclou un espai d’intercanvi entre el públic i els artistes.
Què és l’art d’acció?
A principis dels anys seixanta, el terme música d’acció determinava un espai liminal, experimental i transgressor des del qual artistes i músics exploraven l’osmosi entre gest i so, els terrenys fronterers entre l’art d’acció i les noves músiques, en moviments com Fluxus o ZAJ. Aquests artistes re-situaven les fronteres acadèmiques i institucionals entre disciplines i llenguatges. No tan sols això, més enllà de l’art, la música d’acció proclamava la necessitat d’una revolució ja no només política o cultural sinó ontològica, un trastocament de la nostra pròpia condició humana i de la seva relació amb el món.
Artistes convidades