Artista en residència, hivern 2o20/2021

 

DIEGO G., Després del pas per diferents institucions acadèmiques de Madrid, Barcelona, Zurich i Berlin, i de coincidir amb diferents artistes i pedagogs com Maria Jesus Olivos, Paul PreciadoMarcelo Exposito, Mara Mattuschka, Diego acaba creant una trajectòria creativa més polític-social influenciada per la importància del que succeeix en el seu entorn i en les pràctiques d’acció i interacció directes. Els seus treballs de recerca artístics vinculen la subalternitat i els processos col·lectius. Estudis en PEI del MACBA (2013). Ha estat artista resident en l’Espai Eart. Pertany als col·lectius OtrespacesKGGi l’associació Inkubart. Premiat en les trobades de Castella i Lleó (2018), dues vegades amb el premi Galeries (2013 i 2017) i el premi a l’ajuda a la creació de Roca Umbert (2018).

 

PROJECTE EN RESIDÈNCIA:

Ensayo performativo sobre la subalternidad

Aquest projecte pretén aprofundir en la pregunta: com és una recerca subalterna? Una recerca des del cos, el performatiu i des de la subalternitat, a part dels supòsits de precarietat econòmica i social. Com i els qui investiguen o han investigat des d’aquestes posicions?, quins cossos?, quins mètodes despleguen? En un moment on les pràctiques artístiques reclamen el seu espai dins de la recerca, aquest projecte busca recuperar i aprofundir en el sentit de la pràctica artística investigadora i critica quan es fa des de la subalternitat. Aquesta residència busca ser un espai preliminar per al desenvolupament d’una recerca doctoral, processos de l’acció i la seva vinculació a la subalternitat, sobretot a partir del segle XXI. Es proposa investigar des d’aquestes posicions i en el context específic de la comunitat-espai de residència-treball, i obrir un espai de diàleg entre les condicions materials i socials de la recerca creativa.

La facultad es la capacidad para distinguir en los fenómenos superficiales el significado de realidades más profundas, percibir la estructura profunda bajo la superficie. G. Anzaldúa

Aquest projecte busca aprofundir i treballar des de les pràctiques que des de baix articulen processos socials de revelació. Es tracta llavors, no de treure lluentor per a fer que llueixi, sinó de treure la lluentor quant a llevar-lo de la idea de recerca, de la idea de pràctica artística, per des del cru i amb el cos, la recerca subalterna es pugui proposar com a eina de transformació metodològica, política i epistèmica. Es tracta d’aprofundir en les estructures i no de ballar en les superfícies, que ens sotmeten al permanent estat de cerca de la novetat més cool possible.

 

#SUPERDIVENDRES – 26 de març 2021

> Oscar Abril i Núria Nia – introducció

> Col·lectiu UratiLab – Laboratori UratiLab

> Natalia Carminati – Sand Walk (Dissonants)

> Albert Gironés i Anna Vilamú – Era un cos però eren molts

> Diego G. – Ensayo performativo sobre la subalteridad

> Mofuta – Camuflaje inverso

Una col·laboració de NÚVOL