Taller abril-juny 2020

 

Ara fa tot just cinc anys, l’artista Luz Broto va organitzar a l’espai de pràctiques performàtiques i estudis de la performativitat NauEstruch de L’Estruch de Sabadell el taller “No fer”.

Què significa no fer res? Podem deixar de fer? On estan els límits d’allò productiu? I com es pot plantejar “no fer res” com a acte col·lectiu? 

Al 2015, el taller proposa una situació col·lectiva, a mig camí entre l’acció i l’experiència vital, on la participació i compromís del grup assistent era determinant. Primer, en una trobada preliminar al seminari, els participants  van decidir els marges i desenvolupament de les sessions a partir d’uns elements disparadors. Tot partint d’aquí, el taller es va desenvolupar en dues etapes, una primera on els participants van acordar els mecanismes des don desplegar l’experiència del NO FER i una segona on es va accionar la mateixa.

Aquell taller va deixar deposit al NÚVOL un interessant recull d’articles a l’entorn de la hipotesi de reflexió del taller, el qual és ara el punt de partida del seminari “No fer” en el marc del confinament global per causa de la pandèmia del coronavirus on som.

Com caldria ara plantejar-se un no fer res? Com està el confinament reformulant la noció de productivitat artística? Com pot replantejar el sistema productiu global? Com es pot replantejar ara, fins i  tot, les nocions d’individualitat i col·lectiu cultural?

En aquest 2020, conduït ara per Oscar Abril Ascaso, com a curador de NauEstruch, i amb la col·laboració d’Almudena Manzanal, el seminari proposa un espai de reflexió i de diàleg amb els texts del taller de fa cinc anys, la seva revisió des del prisma de les circumstàncies actuals i una complementació dels mateixos amb nous materials textuals. Les seves sessions de debat per videoconferència tindran una periodicitat setmanal, En paral·lel a l’anal-lisi de les lectures plantejades, el seminari experimentarà amb eines d’experienciació i acció col·lectiva del confinament.

Amb Luz Broto, Sarah Rasines, Victor Colmenero, Xavier Nuñez, Christina Schultz , Camila Cañeque, Nuria Nia, Anna Recasens, Citlali Hernandez, Ariadna Galiana.